Jack Russell Terrier Özellikleri ve Bakımı Hakkında Her Şey

Ünlü Maske filmindeki köpeğin cinsini ve özelliklerini öğrenmek ister misiniz? Eğer cevabınız evet ise sizi Jack Russell Terrier ile tanıştıralım. Yazımızda bu sempatik köpek Jack Russell Terrier özelliklerini ve bakımını konu edineceğiz.

Jack Russell Terrier Özellikleri Nelerdir?

Jack Russel köpek ırkı, İlahiyatçı Jack Rusell’in av merakıyla ortaya çıkmış diyebiliriz. İngiltere’de ortaya çıkan Jack Russel Terriyerin, Fox Terrier ile tıp bulldog köpek melezi olduğu bilinir. Jack Russell’in tilki avı için bu iki ırk karışımından tatlı mı tatlı bir oyuncu köpeği çıkardığını söyleyebiliriz. Buradan hareketle Jack Russel Terriyerlerin öne çıkan özelliklerinden birisini de hareketli bir yapıya sahip olmaları olarak belirtebiliriz.

Jack Russel köpekler, sevimli görüntülerini destekleyen oldukça eğlenceli köpek cinslerindendir. Bu özelliklerinden dolayı kimi durumlarda sahiplerine zor anlar da yaşatır. Bununla beraber Jack Russel Terriyer köpekler, korumacı ve avcılık niteliklerine sahip olarak sizi yabancılara ve risklere karşı korumayı iyi bilir.

Genel olarak ise Jack Russell Terrier özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Menşei İngiltere’dir: Bu cins köpekler, 1800’lü yılların başında İngiltere’de ortaya çıktından sonra dünyaya yayıldılar.

Aşırı Hareketlidir: Jack Russell köpekler, neredeyse tüm gün ayakta kalacak kadar enerjiklerdir.

Küçük Cinsli Köpek Grubuna Mensuptur: Bu köpeklerin yerden yükseklikleri 30 ile 36 cm arasındadır. Söz konusu özelliklerinden dolayı küçük köpek cinsleri arasında yer alırlar.

En Az 13 Yıl Yaşayabilirler: Jack Russel Terriyerlerin 13 ile 19 yıllık uzun denebilecek bir yaşama ömürleri vardır.

Erkenden Eğitime İhtiyaç Duyarlar: Jack Russell Terrierleri eğitim için yavruluk döneminden eğitime başlamak gerekir. Sosyal bir köpek olmalarından dolayı eğitime adapte olabilirler fakat yaş aldıkça eğitime karşı direnç gösterebilirler.

Tüyleri Beyaz Üzerinde Kahverengi Rengindedir: Jack Rusell Terriyer köpekler genellikle beyaz renkli tüylerin üstünde kahverengi tüyleri barındırır. Bununla beraber tamamen beyaz renge sahip Jack Rusell Terriyerler de vardır.

Tüyleri Kısadır: Küçük cins köpeklerinden biri olarak tüyleri kısadır. Ayrıca iki farklı tüy yapısını barındırarak düz ve saçaklı tüyleri mevcuttur. Genel olarak az tüy dökmeleri ile bilinirler.

Kazma İçgüdüsüne Sahiptirler: Bu cins köpeklerde gelişmiş doğal bir kazma içgüdüsü mevcuttur.

Doğuştan Tek ya da İki Kulakları Sağırdır: Bu sevimli can dostunun bir veya iki kulağı birden doğuştan sağırdır.

Jack Russell köpeklerin genel özelliklerini sıraladığımıza göre şimdi de bu sevimli görüntüye sahip köpekler hakkında merak edilenlere geçelim.

 halıda-uzanan-papyonlu-jack-russel-terrier

Jack Russell Bahçede Yaşar Mı?

Evcil köpek cinslerinden biri olarak Jack Russell köpekler bahçede de yaşayabilirler. Özellikle kazma içgüdüsüne sahip bu köpeklere, kazabilecekleri bir alan ayırmanız durumunda oldukça rahat edeceğinizi söyleyebiliriz. Ayrıca Jack Russel köpekler aşırı hareketli yapıları ve havlama durumlarından ötürü bahçelerde yaşamaya daha uygun hayvanlardır.

Yani Jack Russell Terrierler apartmanda yaşayabilir mi sorusunu da yanıtlamış oluyoruz. Hareketli, eğlenceli ve oyuncu bir köpek olmalarından ötürü bu cins köpeklere gereken ilgiyi göstermeniz gerekir. Aynı zamanda apartmanlarda yaşıyorsanız aşırı ve zamansız havlama durumunu da göz önünde bulundurarak sahiplenme yapmanızı öneririz. Bununla beraber Jack Russell Terrier köpeklerin diğer köpeklerle çok da iyi anlaşamadığını da eklemek isteriz. Yine de gerekli erken yaşlarda gerekli eğitimi vermeniz hâlinde diğer köpeklerle de ilişki kurmasını sağlayabilirsiniz.

yavru-jack-russell-terriyer

Jack Russell Kaç Yavru Doğurur?

Eğer bir Jack Russell Terrier sahibi olup yavrulanmak istiyorsanız yavru doğumu ile ilgili de bilgilere sahip olmanız gerekir. Bu cins dişi köpekler bir doğumda en az 3 yavru doğururlar. Genel olarak ise 3 ila 7 yavru doğurma potansiyeline sahiptirler ve 2 aylık bir hamilelik geçirirler.

Jack Russell yavru bakımı ise diğer köpek cinsi yavrularına göre daha kolaydır. Tüylerinin kısa olmasından dolayı ciddi bir tüy sorunu yaşamazsınız. Erken yaşlardan itibaren tuvalet ve yönetme eğitimi vermeniz durumunda da ev içindeki hareketleri kontrol edebilirsiniz. Özellikle erken yaşlardan itibaren ısırma ve kazma davranışları sergileyecekleri için erken eğitim vermeyi atlamamalısınız.

Yavru beslenmesinde ise köpek maması ve doğal yiyeceklere yer verebilirsiniz. Rahat bir sindirim için doğal yemişleri veya sebzeleri rende veya blender yardımıyla karıştırabilir, yumuşatabilirsiniz. Az miktarda peynir, elma-armut, yulaf-pirinç lapası ve bazı kahvaltılık ürünleri de verebilirsiniz. Bununla beraber beslenme rutini, köpeğinizin sağlığına ve yaşına bağlı olarak değişir. Beslenme ve bakım ile ilgili profesyonel bilgilere sahip olmak adına veteriner hekimlerine başvurmanız doğru olacaktır.

Jack Russell Ne Kadar Mama Yer?

mama-yiyen-jack-russell-terrier

Jack Russell köpekler nasıl beslenmeli sorusu da merak edilen bir başka sorudur. Diğer köpek cinslerinde de olduğu gibi bu cins köpeklerde de yemek artıklarıyla besleme doğru değildir. Üretilen kaliteli ve güvenli markaların köpek mamalarını tüketmek daha doğru bir beslenme rutini için gereklidir. Bu noktada Jack Russel köpeklerin ne kadar mama yediklerini de merak edebilirsiniz. Bu cins köpeklerin günlük yeme miktarını sağlıkları ve yaşları belirler. Genel olarak ise yetişkin bir Jack Russell Terrierin %50’i geçen proteinli besinler tüketmeleri gerekir. Etli, balıklı, tavuklu mamalar dışında yulaf ve pilav lapası da tüketebilirler. Yavruluk döneminde çok besin ve mama tüketmeselerde yaş aldıkça mama miktarının artması gerektiğini belirtmek isteriz. Sağlık ve yaş özelliklerine göre değişebilen mama ve beslenme rutini ile ilgili gerekli bilgileri Vetrium veteriner hekimlerimize danışabilirsiniz.

Jack Russel Çok Havlar Mı?

havlayan-jack-russell-terrier

Jack Russell Terrier özelliklerinden birisi de bu cinsin baskın bir havlama tonuna sahip olmasıdır. Ayrıca Jack Russel Terrier köpekler, aşırı hareketli bir yapıya da sahip olduklarından gün boyu havlama potansiyeli barındırırlar. Enerjik ve aşırı havlama durumlarından dolayı bahçeli ev veya çiftlik gibi yerleşim yerlerinde yaşamaları daha uygun olacaktır.

 Jack Russell Terrier özelliklerinden hareketle bu sevimli can dostumuz hakkında merak edilenleri cevapladık. Eğer hâlihazırda bir Jack Russel köpeğe ya da herhangi bir köpeğe sahipseniz bakım ve aşı ile ilgili tüm sorularınızı Ankara Vetrium Uzman ekibine sorabilir, randevu oluşturabilirsiniz.

Bu yazıyı paylaş: