Kedi Mırlaması Ne Anlama Gelir?

Kedi mırlaması sesi ya da diğer tabiriyle gırlama, kedi sahiplerinin, kedilerinden çok sık duydukları ve hep merak ettikleri bir sestir. Yeni kedi sahipleri için bu sesi sürekli duymak kimi zaman endişelendirici olabilir. Kedi sahiplerinin kimi zaman ‘gırlama’ veya ‘mırlama’ olarak tarif ettiği bu sesi kediler neden çıkarıyor dersiniz?

Kedilerin kendi dünyalarında duygularını ve hissettiklerini ifade edebilmek için çıkardıkları 8 farklı ses vardır. Endişelerini, mutluluklarını, kızgınlık ya da tehlike anı korkularını belli etmek için çeşit çeşit sesler çıkartırlar.

Bilim adamları bu seslerin bazılarını neden çıkardıklarını hala çözemeseler de, bazılarından kedilerin ne anlatmak istediklerini anlayabiliyoruz. Kucağınızda yatan minik bir kedinin sürekli mırlama sesi çıkarttığını birçok kez duymuşsunuzdur. Kucağınızda sevilerek, ilgi görerek mutlu olan şirin bir kedi mırlama sesi çıkartarak bunu size anlatır.

Tıslama, hırlama ve miyavlamaya göre mırlama (gırlama) hakkında daha az şey bilinse de, kedilerin en yaygın çıkardığı seslerden biridir mırlama sesi. Evet, kediler mutlu olduklarında bu sesi çıkartabilirler. Güneşte kıvrılıp yatan bir kedinin nefes alıp verirken hafif hafif bir mırlama sesi çıkarttığını duyarsınız ve dokunduğunuzda vücudunun hafifçe titrediğini de hissedebilirsiniz. Güneş altında ısınan, rahatlayan ve sizin tarafınızdan sevilen bir kedi o anki halinden memnun olduğu için bu sesi çıkartıyor olabilir.

Kedi mırlamasını sadece onlar mutluyken duyacağınızı düşünmeyin. Kediler diğer duygularını anlatmak için de başka zamanlarda bu sesi çıkartabilirler.

Ne Zaman Kedi Mırlaması Duyabilirsiniz?

kedi mırlaması sesi

Eğer yeni bir kedi sahibiyseniz ve kedinizin sürekli neden mırlama sesi çıkarttığını anlayamıyorsanız ve bu konuda endişe duyuyorsanız, ya da kedinizin çıkardığı bu sesin ne anlama geldiğini merak ediyorsanız aşağıda sizin için derlediğimiz bilgileri okumanızı tavsiye ederiz.

Acıktığında veya Birşey İstediğinde

Hayvanlar bize anlatmak istediklerini genellikle çıkardıkları sesler ve davranışları ile anlatmaya çalışırlar. Mırlama sesi de kedilerin bu sebeple çıkarttığı seslerden biridir. Bir kedi size karşı mırlama sesi çıkarıyorsa sizden birşeyler istiyor anlamına gelebilir.

İngiltere’de kediler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, kediler yemek ya da birşey istediklerinde mırlamaya çok benzer bir ses çıkarttıkları görülmüş. Kedilerin çıkarttığı mırlamanın, bir bebeğin ağlaması ile benzer olduğu ve aynı sıklıkta yapıldığı gözlenmiş. Kediler akıllıca bir hareketle bu sesin sıklığını artırarak sahiplerinden genellikle onları beslemelerini istiyorlar. Bu sese kedi sahiplerinin gösterdiği tepki, tıpkı bir ebeveynin bebeğine gösterdiği tepkiye benziyor.

kedi mırlaması

Mutlu Olduklarında Kedi Mırlaması

Sırtının üstünde keyifle duran, yerinde oldukça rahat görünen, yumuk yumuk yarı kapalı gözleriyle yerinde keyifle yatan kedinizden çıkan mırlama sesi muhtemelen olduğu yerden mutlu, keyifli ve güvende hisseden bir kedinin çıkarttığı sestir. Yani bu minik gürültü kocaman bir gülümseme anlamına gelir.

Kedi mırıltıları genellikle insanların gülümsemelerine benzetilir. İnsanlar mutlu oldukları anlar dışında çeşitli nedenlerden dolayı da gülümseyebilirler. Kendilerini yatıştırmaya çalıştıklarında, rahatlamak için veya bir başkasını rahat hissettirmek için gülümseyebilirler. Kedilerin mırıltı sesleri insanların gülümsemeleri ile karşılaştırıldığında, aynı duygu durumlarında veya benzer eğilimlerde kedilerin de bu sesi çıkarttıkları görülmüş.

Kediler bazen de karşılaştıkları bir durumda karşılarındaki rakibi yumuşatmak için de mırlama girişiminde bulunabilirler. Bazen de acı çekerken veya hasta olduklarında mırlayarak duygularını anlatır ve kendilerini sakinleştirip, rahatlatmaya çalışırlar. Bu eğilimleri endorfin salgısı nedeniyle hayvan davranış-bilimcilerce mantıklı görünüyor.

kedi mırlama

Yavru Kedi – Anne Bağı

Yavrular doğduktan sonra, annelerinin sesi onların hayatta kalması için çok önemlidir. Yavru kediler kör ve sağır doğarlar, ancak titreşimleri hissedebilirler. Bu yüzden yavru kediler doğduktan sonra hayatta kalmak ve güvende hissetmek için annelerine ihtiyaç duyarlar. Ve birçok sebeple anneleri ile bağ kurabilmek adına mırlama sesini çıkartırlar.

Yavrular, sadece birkaç günlük olduklarında bile mırlama sesi çıkartırlar. Bu sayede anneleri ile aralarında iletişim kurulur. Bu sesi çıkarmalarının sebebi, iyi olduklarını ve nerede olduklarını annelerine iletmenin bir yolu olarak gözlemleniyor.

Ayrıca yavru kediler annelerinden beslenirken, süt gelmesi için patileriyle bir yoğurma hareketi yaparlar. Bu hareketi yaparken de aynı zamanda mırlama sesi çıkartırlar. Yavru iken yaptıkları bu davranışı genellikle yetişkin hallerine de taşırlar. Kedinizin yumuşak bir cisimle oynarken mırıldadığını muhtemelen duymuşsunuzdur.

Annelerine yakın olmalarının, güvende hissetmelerinin ve istediklerinde beslenebilmenin vermiş olduğu mutluluk, sürekli mırlama sesi çıkarmalarını kesinlikle açıklıyor. 🐱

Bu yazıyı paylaş: