Köpeklerin Kulakları Neden Kesilir?

Köpeklerin kulakları neden kesilir sorusunun cevabı günümüzde çok merak edilmektedir. Ne yazık ki günümüzde birçok yerde halen köpeklerin kulakları kesilmektedir. Bu durumun köpeklerin haklarını istismar etmekten başka bir anlama gelmediğini belirtmek isteriz. Bir köpeğin kulaklarının kesilmesi ya da farklı bir biçim verilmesi için herhangi geçerli bir neden yoktur.

İnsanların estetik kaygı sebebi ile köpeklerin kuyruklarını ve kulaklarını kesmesi, hayvanların sakatlanması ile sonuçlanabilir. Kim isteyerek bir canlıyı incitmek ister ki, öyle değil mi? Birçok kişi doberman ve pitbull gibi köpek ırklarının kesik kulaklara sahip olması gerektiğine inansa da bu asla doğru değildir. Hiçbir köpek bu muameleyi hak etmez.

Ankara’nın en iyi veteriner kliniği Çayyolu Vetrium Veteriner Kliniği olarak bu içeriğimizde köpeklerin kulaklarının neden kesildiğini, doğru bilinen tüm yanlışları birer birer açıklıyor olacağız. Köpekleri mutsuz eden bu eylemden lütfen uzak duralım, çevremizde böyle bir olaya şahit olursak da yetkililere haber verelim. Dilerseniz Köpeğinizin Mutsuz Olduğunu Gösteren 8 Belirti başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.

Köpeklerin Kulakları Ne Zaman Kesilir?

Büyük kulaklı bir köpek

Köpeklerin kulakları neden kesilir sorusunun yanında köpeklerin kulakları ne zaman kesilir sorusu da yer alır. Köpeğin sahibi ne zaman isterse o zaman köpeğin kulağını kestirir. Bu rahatsız edici davranış kanunen yasak olsa da maalesef günümüzde birçok kişi köpeğinin kulaklarını kestirmeye devam etmektedir.

Köpek kulak kesimi, sadece estetik görünüm sebebiyle yapılır ve köpeklere tıbbi açıdan herhangi bir yararı da yoktur. Asıl amaç daima köpeğe yararı olan işlemler gerçekleştirmek olmalıdır. Örneğin mide hastalığı olan bir köpeğin midesinden ameliyat edilmesinin temel gayesi aslında köpeğin iyileştirilmesidir.

Oysa kulak kesimi, yararı olmadığı gibi tamamen zararı olan bir edimdir. O nedenle de hiçbir veteriner hekim bu işlemi desteklemez. Aksine kınar ve ne denli kötü bir şey olduğundan bahseder. Köpekler her daim bizim dostlarımızdır. Onlara en güzel şekilde bakmalı, koruyup kollamalıyız. Kulak kesimi istismardır.

Kulak Kesme İşleminin Zararları Nelerdir?

Sivri kulaklı yavru köpek

Köpeklerin kulakları neden kesilir konusuna bu işlemin zararları ile devam ediyoruz. Her cerrahi müdahalenin birtakım riskleri vardır. Ama mevzu bir hastalıksa ve bu hastalıktan kurtulmak isteniyorsa risklerin her birine tamam denebilir. Ancak sadece insanların canı istiyor diye böyle risklere onay vermek, makul olmayacaktır. Kulak kesme ameliyatında birçok risk faktörü ortaya çıkar.

Ameliyat sonrasında enfeksiyon, ameliyat gerçekleşirken kulakların fazla kanaması ya da yanlışlıkla kulak kanalının kesilmesi gibi rahatsız edici durumlar vuku bulur. İlk kulak kesme ameliyatı sorunlu olursa ameliyatın yeniden yapılması da istenebilir. Ayrıca kulakları kesilmiş bir köpek bundan sonraki yaşamında çok daha agresif ve mutsuz olacaktır, bu da bilinmeli.

Şunu da eklemek isteriz ki köpeklerin iletişim kurmasını sağlayan temel organlarından biri kuyruk, diğeri ise kulaklarıdır. Kulakları kesilen bir köpek adeta dilsiz bırakılmış gibidir. Kendini ifade edemedikçe depresyona bile girebilir. Davranışsal hareketlerinde çeşitli değişimler gözlemlenecektir.

Köpek Kulağı Kesmek Yasal Bir İşlem midir?

Tek kulağı kalkık köpek

Köpek kulakları neden kesilir ve bu yasal mıdır? Türkiye’de yürürlükte olan Hayvanları Koruma Kanunu’nun 8. maddesinde hayvanlara sağlıklarıyla alakalı ihtiyaçları haricinde herhangi bir müdahalede bulunulması net bir şekilde yasaklanmıştır. Sonuç olarak ister sivil vatandaş ister veteriner hekim olun, hiçbir köpeğin kulağını kesemezsiniz.

Köpeklerin Kulaklarının Kesilme Nedenleri

Koşan köpek

Köpeklerin kulakları neden kesilir sorusunun tek yanıtı estetik kaygı değildir. Başka cevapları da vardır. Bazı kişiler batıl inanca sahiptir. Maalesef bu batıl inançlar nedeni ile kulağı kesilen köpeğin daha güçlü ve sert olacağını düşünürler. Bu hem yanlış hem de korkunç bir düşüncedir.

Köpek dövüşlerine gönderilen köpeklerin kulakları da kesilir. Çünkü kulakların çabuk yakalandığına inanılır. Dövüşü kaybetmemeleri adına kulaklarına işlem yapılır. Günümüzde birçok yerde köpek dövüşleri yasaklanmıştır. Kaçak yollardan bu dövüşleri gerçekleştirenler ise yakalandıktan sonra ağır cezalarla karşılaşır.

Hangi Köpek Irklarının Kulakları Kesilir?

Boston Terrier köpek ırkı

Köpeklerin kulakları neden kesilir konulu bu yazımızda hangi köpek ırklarının kulaklarının kesildiğini de belirtmek istiyoruz. Her birini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Doberman Pinscher
  • Boxer
  • Kangal
  • Pitbull
  • Boston Terrier
  • Danua
  • Great Dane
  • Rottweiler
  • Minyatür Pinscher
  • Kafkas Çoban
  • Schnauzer

Tüm bu köpek ırkları günümüzde ne yazık ki hala vahşice kulak kesimi işlemine maruz kalmaktadır. Yasal olmamasına rağmen birçok kişi bu durumu umursamadan köpeğinin daha farklı daha vahşi görünmesi adına bu işlemi yaptırmayı tercih etmektedir. Köpeklerin yaşadığı bu eziyet umarız ki en kısa zamanda tamamen son bulur.

İsterseniz blog sayfamız üzerinden dilediğiniz zaman bu tür içeriklerimizi okumaya devam edebilirsiniz. Kendinize iyi bakın, sağlıkla kalın.

Bu yazıyı paylaş: