Kedilerde Böbrek Yetmezliği Belirtileri ve Tedavisi

Kedilerde böbrek yetmezliği, sık rastlanan ve ciddi sonuçlara yol açabilen bir rahatsızlıktır. Kedilerin böbrekleri vücuttaki toksinleri temizler, sıvı dengesini düzenler ve hormon üretimi sağlar. Fakat bazı durumlarda böbrekler her zamanki işlevini yerine getiremez hale gelir. Böyle anlarda alanında uzman bir veteriner hekime danışmak gerekecektir. Peki bu rahatsızlığın belirtileri nelerdir? Tedavi edilebilir mi? İşte tüm bu soruların yanıtları!

Kedilerde Böbrek Yetmezliği Neden Olur?

Böbrek yetmezliğinin sayısız sebebi vardır. Bazen yaş bazen kullanılan ilaçlar bazen ise enfeksiyonlar bu rahatsızlığın oluşmasına sebebiyet verir.

1. Yaşlanma

6 ila 7 yaşını geçmiş olan sevimli dostlarımızda yaşa bağlı olarak böbrek hastalıkları görülebilir. Yaşlandıkça böbreklerin işlevi azalır ve hastalıklar başlar.

2. Genetik Etkenler

Bazı kedilerde, genetik yatkınlık sebebi ile böbrek yetmezliği ortaya çıkar. Özellikle polikistik böbrek hastalığı gibi rahatsızlıklar böbrek yetmezliğinin nedenlerinden biri haline gelmiştir.

3. Enfeksiyonlar

Kedilerde görülen enfeksiyonlar; özellikle tekrarlayan ve tedavi edilmeyen enfeksiyonlar, böbreklere zarar vererek böbrek yetmezliğine neden olur. Hatta bu durum, kedinin hayatını kaybetmesi ile dahi sonuçlanabilir. Fakat böbrek yetmezliği hastalığı ile mücadele eden bir kedinin ne kadar yaşayacağı belirsizdir, herhangi bir tahmin yürütülemez. Yaşam süresi tamamen ırktan ırka, hastalığın hangi evresinde olunduğuna kadar birçok faktöre göre değişim gösterecektir.

4. İdrar Yollarında Oluşan Tıkanıklıklar

Kedilerin idrar yollarında meydana gelen tıkanmalar, idrarın normal biçimde dışarı atılmasını engeller. Bu da, kedinin böbreklerine zarar verebilir.

5. Toksin Alımı

Kimyasal maddeler, bitkiler ve üzüm gibi meyveler kedilerin toksin alımını artırarak böbrekleri üzerinde hasar bırakır.

6. Sistemik Şok Durumunun Yaşanması

Kedilerin kan akışı sistemik şok nedeni ile bozulmaya başlarsa böbrekler iflas edecektir. Bunun sonucunda da böbrek yetmezliği rahatsızlığı ile karşılaşılması ne yazık ki son derece normaldir.

7. Hipertansiyon

Bir kedide yüksek tansiyon varsa ve tedavisi yapılmadıysa takip eden süreçlerde böbrekler zarar görmeye başlayacaktır.

8. Kullanılan İlaçlar

Günümüzde bazı ilaçlar kediler tarafından uzun zamanlı olarak kullanıldığında böbrek yetmezliğini ortaya çıkarır. Bu durum, ilaçların böbrekler üzerinde toksik etkileri olduğunda meydana gelir. İlaçların böbreklere zarar verme ihtimali; ilacın türüne, dozuna, kedinin genel sağlık durumuna göre değişim gösterecektir.

9. Kalp Yetmezliği

Kalp yetmezliği, kalbin normal biçimde kan pompalayamadığı bir rahatsızlıktır. Bu durumda, kedinin vücudundaki kan akışı gitgide azalır. Böbreklere yeteri kadar oksijen taşınması engellenir. Böbrekler, kanı temizledikten sonra atık maddeleri ve fazla gelen suyu idrar ile vücuttan atar. Fakat kalp yetmezliği bu tür fonksiyonların gerçekleştirilmesini zaman zaman önlemektedir.

10. Diyabet

Diyabet hastası olan kedilerin kan şekeri çoğunlukla yüksek seviyededir. Buna bağlı oluşan böbrek hasarı, zaman geçtikçe böbrek yetmezliğini ortaya çıkarabilir.

Kedilerde Böbrek Yetmezliği Belirtileri Nelerdir?

Böbrek yetmezliği hastalığı ile karşılaşan her kedide belli evrelerden sonra belirtiler görülmeye başlanır. İşte kedilerde böbrek yetmezliği belirtileri:

● İştah azalması

● Ani kilo kaybı

● Kusma

● Depresyon

● Susuzluk hali

● Uyku süresinin artması

● Bulanık renkli kanlı idrar

● Yıpranmış tüyler

● Ağız kokusu

● Kabızlık

● İshal

● Boğaz ağrısı

● Ağız ülseri

● Anoreksi

● Dil yüzeyinde meydana gelen kahverengileşme

● Ağız yaraları

● Kansızlık

● Halsizlik

Tüm bu belirtilerin yanı sıra kediler, böbrek yetmezliği rahatsızlığını yaşadıkları süreçte hiç idrara çıkamayabilir ya da fazla çıkabilir. Bu durumun bir başka nedeni de idrar yolu enfeksiyonu olabilir. O nedenle dilerseniz Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri başlıklı içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Kedilerde Böbrek Yetmezliğinin Evreleri Nelerdir?

Kedilerde böbrek yetmezliği 4 temel evreden oluşmaktadır. Bunlar:

Birinci Evre

İlk evrede böbrekler zarar görür. Ancak toksinlerin filtrelenmesi neticesinde toksin birikimi şeklinde kendini gösteren azotemiye bu süreçte henüz rastlanmamıştır. Bu evrede yapılan tedaviden olumlu sonuç alınma ihtimali son derece yüksektir. Fakat belirtinin az olduğu bir süreçtir.

İkinci Evre

İkinci evreye gelinmişse filtreleme problemleri yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlar. Kanda bulunan atık seviyesinde yükseliş görülebilir. Ancak az evvel de bahsettiğimiz gibi semptomların az olmasından ötürü bu evrede de hastalığı yakalamak hayli zordur. Böbrek yetmezliğinin ikinci evresinde olan bir kedinin su içme isteği artar, idrara çıkma sıklığında da artış gözlemlenebilir.

Üçüncü Evre

Üçüncü evrede atık filtreleme sorunu gözle görülür biçimde artacaktır. Kanda bulunan kimyasalların miktarı da artışa geçer ve semptomlar yavaş yavaş ortaya çıkar.

Dördüncü Evre

Hastalığın son ve en zor evresi olan dördüncü evrede ise filtreleme duracak kadar yavaşlar. Kanda bulunan toksinler sayıca artar. Her bir semptomun etkisi ağırlaşmaya başlar. Kediler bu evrede normalde sergilemeyeceği davranışlar gösterebilir. Kedilerde böbrek yetmezliği son evre belirtileri herkesin görebileceği ciddiyettedir. Çok sakin bir kedinin huyları hastalık nedeni ile değişebilir ya da tam tersi bir durum gözlemlenebilir.

Kedilerde Böbrek Yetmezliği Tedavisi Nasıl Yapılır?

Böbrek yetmezliği tanısının konulması için idrar ve kan testine ihtiyaç duyulur. Bunun yanı sıra biyopsi, röntgen ve ultrason gibi uygulamalar da yaptırılmalıdır. Böbrek hastalığının teşhis edilmesi ile hastalığın neden olduğu etkenler araştırılmaya başlanır. Unutulmamalıdır ki her bir nedenin tedavisi farklı olacaktır. Bu yüzden de tedavi planlaması kediye göre değişmektedir. Erken teşhis edilirse kedinin iyileşme ihtimali daha yüksektir.

Böbrek yetmezliğine bağlı biçimde gelişen belirtiler kendini göstermeye başladığında böbrek hücrelerinin ciddi seviyede hasar aldığı bilinmektedir. Bu da aslında hasar gören bir organın tekrardan sağlıklı haline döndürülmesinin çok kolay olmayacağını göstermektedir. Belirtilerin azaltılması ve kontrol edilebilmesi adına ilaç tedavisi yapılmaktadır. Bazı durumlarda veteriner hekim, kedinin kliniğe yatırılmasını talep edebilir.

Senede bir kez kedinizin biyokimya ve hemogram testlerine baktırabilirsiniz. Bahsi geçen testler sayesinde böbrek yetmezliği rahatsızlığının erken teşhis edilmesini sağlayabilirsiniz. Böylelikle kedinizin hastalığı rahat bir biçimde kontrol altına alır, can dostunuz zarar görmeden bu süreci atlatmış olur. Unutmayın ki kedilerde böbrek yetmezliği tedavisi için asla geç kalmış sayılmazsınız. Belirtileri fark ettiğiniz an veteriner hekime gidiniz.

Kedilerde BUN Nedir?

BUN kısaltması, kan üre azotu anlamını taşır. BUN, kreatinin isimli madde ile beraber kedilerin böbreklerindeki işlev durumunu gösteren mühim bir parametre olmaktadır. BUN, kedinizin besinlerle aldığı proteinin sindirimi esnasında parçalanmaktadır. Bu evrede amonyak açığa çıkacaktır ve böylelikle bağırsaklar tarafından emilecektir.

Böbrek yetmezliği yaşayan kedilerin böbrekleri yeteri kadar işlev görmediği için kedi üreyi atamaz. Bu da kedilerde BUN yüksekliğine neden olur. Mide kanaması, susuzluk ve idrar yolu enfeksiyonlarının da temel nedeni BUN yüksekliğidir diyebiliriz.

Böbrek Yetmezliği Olan Bir Kedi Nasıl Beslenmelidir?

Böbrek yetmezliği rahatsızlığı ile mücadele eden kedilerin mevcut tedavileri, daima veteriner hekim tarafından hazırlanan uygun bir diyet ile desteklenmelidir. Bu tür diyetler tamamen kediye özel olarak hazırlanır. O nedenle internetten bulunan herhangi bir diyet uygulanmamalıdır.

Böbrek hastalığı olan bir kediniz varsa, doğru mamayı kullanmak kedinizin yaşamı üzerinde ciddi anlamda önem arz edecektir. Veteriner hekim bu konuda da size en iyi tavsiyeyi verecektir. Bahsi geçen mama türü, diğer mamalara göre daha az fosfor ve protein içeriğine sahiptir. Böbrek yetmezliği sorunu yaşayan bir kedinin kuru mama tüketmesi daha mantıklıdır.

Kedinize evde hazırladığınız bir yemeği ya da çiğ kalan gıdaları da vermemelisiniz. Bu tür gıdalar böbreğin yanı sıra mide sorunlarına da neden olabilir. Sonuç olarak güvenilir bir diyet programı, iyi beslenmek ve bol su tüketmek kedilerde böbrek hastalığına iyi gelir. Sevimli dostunuz için uygun bir diyet hazırlamak istiyorsanız Vetrium Veteriner Kliniği’nden destek alabilirsiniz!

Bu yazıyı paylaş: