2023-08-03
Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır. Kedinin halsizleşmesi, idrarını yaparken acı çekmesi gibi durumlar bunun en önemli belirtilerinden olmaktadır. Tabii tüm bu semptomlar kedilerin sağlığı açısından oldukça önemlidir. O nedenle sizlere bilgi vermek amacı ile bu içeriği hazırlamak istedik. Kedinizde aynı belirtileri görüyorsanız hemen uzman bir veteriner hekime danışmanızı tavsiye ederiz. İşte konuya dair diğer detaylar!
Kimse kedisinin idrar yolu enfeksiyonu gibi can yakıcı bir rahatsızlığı tecrübe etmesini istemez. O nedenle kedinizin genel bakımına daima daha fazla özenmeli ve bu doğrultuda ilerlemelisiniz. Unutmayın ki onun her zaman sizin sevginize ve ilginize ihtiyacı var. Bazen psikolojik nedenlerden ötürü bile idrar yolu enfeksiyonu ortaya çıkabilir, dikkatli olmalısınız.
Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu özellikle diyabet problemi yaşayan erkek kedilerde daha sık karşılaşılabilen bir hastalıktır. Mutlaka yakından takip edilmesi gereken bir süreçtir. Çeşitli bakterilerden kaynaklanarak ortaya çıkan bu enfeksiyon; beslenme rutini, genetik durumlar, yaş, genital bölgedeki hijyenle alakalı problemler, anormal pH seviyeleri gibi çeşitli meselelere bağlı şekilde kendini gösterebilir. Belirtiler ise şu şekildedir:
1. Sık İdrara Çıkma
Sık idrara çıkan ve idrar yapmakta zorlanan bir kedi gördüğünüzde onun idrar yolu enfeksiyonu rahatsızlığına sahip olduğunu fark edebilirsiniz. Kedinizi sürekli olarak gözlemleyin; onda da bu belirtiler varsa acilen bir uzmana danışmanızı öneriyoruz.
2. İştah Kaybı
Kediniz normalden daha az mama yemeye başladıysa, artık sizin yediklerinize hevesle yaklaşmıyorsa orada bir sorun olabilir. İştah kaybı, idrar yolu enfeksiyonunun yanı sıra kedilerde birçok farklı hastalığın da habercisi olabilir. O nedenle dikkatli olmalı, kedinizin beslenme rutinini sık sık kontrol etmelisiniz.
3. Üreme Organının Sık Temizlenmesi
Kediler üreme organını normalden daha sık temizlemeye başladığında idrar yolu enfeksiyonu belirtilerinden birini daha görmüş oluyoruz. Üstelik bu şekilde birçok kedi üreme organı üzerinde tahrişe bağlı yaralar oluşturuyor. Bunların önüne geçmek adına veteriner hekimden yardım almalısınız.
4. Halsizlik
Kediniz enerjisini gitgide yitirmeye başladıysa şüphe etmelisiniz. Halsizlik, idrar yolu enfeksiyonunun en büyük belirtilerinden biri haline gelmiştir. Oradan oraya hoplayan zıplayan bir kedinin aniden halsizleşmesi birçok rahatsızlığın habercisi olabilir, o nedenle iyi bir şekilde gözlem yapmalısınız. Bazı zamanlar psikolojik rahatsızlıklar da kedilerde halsizliği ortaya çıkarır. Her durum göz önünde bulundurulmalıdır.
5. İdrarda Kan Görülmesi
Kedi idrarında kana rastlamak sanıldığından daha ciddi sorunların temelini oluşturur. Bu yüzden kedinizin idrarında herhangi bir şekilde kan gördüğünüzde panik yapmamalı, hemen bir uzmana danışmalısınız. Her idrar enfeksiyonunda bu semptom görülmez ancak görüldüğü durumlar da yaşanmıştır.
Kediler neden kan işer sorusunun cevabını da verelim: Kedinizde idrar taşı olabilir. Üretral bir tıkanıklık da söz konusu olabilir. Bu tür durumlarda kan görülmesi son derece normal olsa da kedinin idrarından kan gelmesi son derece ciddiye alınması gereken bir semptomdur.
Ayrıca şunu da belirtmiş olalım: Yavru kedilerde bu rahatsızlığın belirtileri daha net görülür. Bebek kedilerde idrar yolu enfeksiyonu olup olmadığını kedinin tuvalette homurtu gibi sesler çıkarmasından, aşırı su tüketmesinden anlayabilirsiniz. Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu semptomlarını bu şekilde aktarmış olduk, lütfen gözünüzü dört açın!
Ayrıca Kedi ve Köpeklerde Sistit Hastalığı Tedavisi konulu videomuzu da izlemenizi öneririz. Bu videoda Uzman Veteriner Serkan Güngör kedi ve köpeklerde sistit hastalığı tedavisinin detaylarından söz ediyor, bu önemli detayları kesinlikle öğrenmelisiniz.
Kedide İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer?
Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu, bir başka ismi ile sistit nasıl geçer merak ediyorsanız sizlere açıklayalım: Her ne kadar kedilerde sistit belirtileri ölümcül sonuçlara neden olabilse de titiz bir bakım yapılması halinde kedinizin idrar yolu enfeksiyonunu atlatmasını sağlayabilirsiniz. Burada en önem verilmesi gereken detay, doğru bir teşhisin yapılmasıdır.
Teşhisin akabinde elbette ki gerekli olan tedavi süreci başlatılır. Kedilerde bu rahatsızlığın meydana gelmemesi için yapabileceklerinizi şu şekilde sıralayabiliriz:
- Beslenme rutini son derece mühim. Kedinizin beslenme rutinine yaş mamayı da dahil edin. Böylelikle su alımı artacaktır. Ayrıca veteriner hekim tarafından yazılan diyeti de kesinlikle uygulamalısınız.
- Kedinizin kendini iyi hissedeceği, herhangi bir konuda stres yapmayacağı bir ortam meydana getirin. Özellikle tuvaletinin yerini değiştirmek gibi bir harekette bulunmayın. Bu durum, depresyona girmesine bile neden olabilir.
- Kedinizin evde sık gezindiği yerlerde muhakkak taze su bulundurun.
- Düzenli olarak idrar tahlili yaptırın ki süreci iyi yönetin. Her zaman güvendiğiniz bir veteriner hekime danışmayı da unutmayın.
- Kum kabı hijyenini mutlaka sağlayın. Aksi halde çeşitli hastalıklar ortaya çıkacak, idrar yolu enfeksiyonu riski de hızla artacaktır.
Uzman veteriner hekim muayenesi, verdiği ilaçlar ve bahsettiğimiz bu önlemler sayesinde kediniz en kısa süre içerisinde idrar yolu enfeksiyonunu atlatacaktır. Tabii tedavi süreci sonrasında da kedinizin bakımını aksatmamalısınız. Bu sayede sağlığı günden güne daha da iyiye gidecektir.
Kedim Çişini Yapamıyor Ne Yapmalıyım?
Bu durumun genel nedeni, doğru şekilde hazırlanmayan mamalardır. En çok da magnezyum açısından zengin fakat kalite açısından hayli düşük kedi mamaları nedeni ile idrar yapamama durumu meydana gelir. Kedilerde idrar yolu tıkanıklığı da tabii ki buna sebep olabilir.
Kedilerin tuvalete rahatça çıkabilmesi için daha kaliteli mamalar yemeleri gerekir. Bunun yanı sıra bol bol su içmelidirler. Düzenli olarak kaliteli mamalarla beslenen ve bol sıvı tüketen kediler daha sağlıklıdır. Lütfen kedinizin beslenme düzeni ile ilgili çok daha dikkatli davranın.
Hatta dilerseniz Kediler Ne Yer? Kedilerin Yiyebileceği 9 Besin başlıklı içeriğimize de bir göz gezdirebilirsiniz. Bu içerik, size kedinizin beslenmesi konusunda birçok farklı fikir verecektir.
Ankara’nın en iyi veteriner kliniği Çayyolu Vetrium Veteriner Kliniği olarak bu içerikte kedilerde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri konusuna değinmiş olduk. Kedilerde idrar yapamamanın ne denli ciddiye alınması gereken bir semptom olduğunu lütfen unutmayın. Size ve kedi dostunuza sağlıklı günler dileriz!
Bu yazıyı paylaş: