Toy Poodle Köpek Cinsi Özellikleri ve Bakımı

Köpek cinslerini tanıştığımız serimize tam anlamıyla oyuncu olan bir köpekle devam ediyoruz. Adından da anlaşılacağı üzere oyuncak Poodle türlerinden biri olan bu kanişler bazı özellikleriyle sizi şaşırtabilir. O zaman lafı fazla uzatmadan toy poodle özellikleri ile sizi tanıştıralım ve bu köpek ırkı hakkında merak edilenlere göz atalım.

Toy Poodle Özellikleri Nelerdir?

Toy Poodle köpekler, zeki köpek ırklarından biri olarak lanse edilirler. Bunun nedenlerinden biri ise bu kanişlerin hızlı öğrenme potansiyelleridir. Ayrıca Toy Poodle özelliklerinden biri de Poodle cinsinden aldığı avcılık mirasıdır. 

Almanya’da ortaya çıkan fakat Fransa’da popüler olarak oranın milli köpeği ilan edilen Poodleler (kanişler), çeşitli av yetenekleriyle bilinirler. Daha çok ördek avcılığı için geliştirilen kanişler, bu özellikleriyle hızlı hareket etme ve gözlemleme yeteneği gösterirler. Sevimli toy poodleler de bu genetik mirasa sahip olarak hızlı öğrenme ve gözlemleme yeteneklerine sahiptirler. 

Genel olarak toy poodle özelliklerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

Küçük Köpek Cinsleri Arasındadır: Bu köpek cinsleri, 25 cm’lik boylarıyla küçük köpek cinslerinden birini temsil ederler. 

Eğlenceli ve Enerjik Karaktere Sahiptir: Sevimlilikleriyle beraber oldukça sosyal ve yüksek enerjili köpekler arasındadır. Yalnız bu özellikleri kimi durumlarda zapt edilmelerini de zorlaştırabilir. 

Tüyleriyle Ünlüdür: Bu kanişler, içe doğru kıvrılan yoğun kürklü tüyleri taşırlar. Ayrıca dökülmeyen tüy özelliğine sahip olan Toy Poodleler, tüye alerjisi olup köpek sahiplenmek isteyenler için de ideal bir köpek cinsidir. 

Genetik Olarak Bazı Rahatsızlıklara Yatkındır: Toy kanişlerde; göz retina hastalıkları, işitme sorunları, diyabet, Epilepsi Legge Perthes gibi bazı nesilden nesile aktarılan sorunlar mevcuttur. 

Farklı Toy Poodle Renkleri Mevcuttur: Toy poodle köpekler genellikle; beyaz, kahverengi, siyah ve krem rengine sahiptir. Bununla beraber kahverengi rengine sahip toy kanişler daha yaygındır. 

Eğitime Açıktır: Hızlı öğrenme potansiyellerinden dolayı erken yaşlardan itibaren eğitim almaya ve öğrenme yollarına açıktırlar. 

Çok Fazla Havlamazlar: Toy Poodleler, çok havlama eğiliminde olmamakla birlikte zaman zaman fazla havlayabilirler. Özellikle enerjik yapılarından dolayı ilgi gösterilmediğinde ve yalnız kaldıklarında fazla havlama eğilimindedirler. 

Diğer Köpekler ile İyi Anlaşırlar: Kanişler genel olarak insanlar ile beraber diğer köpeklerle de iyi anlaşabilirler. Bununla beraber ilgi odağı olmak istediklerinde diğer köpekler ile etkileşimleri düşebilir. 

Profesyonel Bakım Gereksinimi Vardır: Kaniş köpeklerin genel özelliği, profesyonel hizmet veren pet kuaförlerine ihtiyaç duymalarıdır. Toy poodle köpek bakımında; kürke, dişlere ve ağza özel bakım yapmak gerekir. 

Teacup Poodle Çeşitleri de Mevcuttur: Teacup olarak adlandırılan minyatür köpekler, Poodle cinsinde de vardır. Teacup poodle özelliklerinden biri, 28 cm ile 35 cm boyutundaki boylarıdır. 

Toy poodle özellikleri hakkında gerekli bilgileri verdiğimize göre şimdi de bu köpekler hakkında en merak edilenlere geçelim. 

traşlanan toy poodle kaniş style=

Toy Poodle Köpek Hakkında Merak Edilenler

Toy Poodle Tüy Döker Mi?

Malumunuz toy kaniş köpekler tüyleriyle ünlüdür. Kalın, kıvırcık ve kürk yapılı bu tüyler, tüy dökmez özelliği barındırır. Bu da toy poodle köpek sahiplenmek isteyenlerin avantajına bir durumdur. Bununla beraber bu köpek cinsinin belirgin özelliği olan tüyleri doğru zamanda tıraşlamak gerekir. Kendi içine kıvrılmaya müsait olan bu tüylere bakım uygulayarak tıraşlamak önemlidir. Bunu yapmamanız durumunda ise köpeğinizin saç ve cilt sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. Kısacası bir toy poodle köpeğe sahip olmayı düşünüyorsanız pet kuaförlük hakkında epey bilgi sahibi olmanız gerektiğini söyleyebiliriz. 

Toy Poodle Kaç Kilo Olur?

Poodle köpek çeşitleri genel olarak kısa boyları ve az kiloları ile tanınırlar. Oyuncak poodler de bu ırkın özelliklerini taşıyarak 2 ila 6 kilo ağırlığındadırlar. Yani toy poodle köpek sahiplenecekseniz bu sevimli ve küçük can dostunuzu ezilmemesi için kucağınıza almanızı öneririz. Genellikle düzenli ve dengeli bir beslenme rutiniyle de bu kilonun üstüne çıkmaz. Teacup poodle köpekler ise 2 ve 4 kilo arasında olup minyatür küçük köpek özelliği gösterirler. 

Koşan Toy Poodle

Toy Poodle Ne Kadar Büyür?

Toy Poodle köpekler, küçük köpek cinslerinden biridir. Bu ana özelliğinden dolayı da büyüme durumları stabildir. Oyuncak poodle köpeklerin kilo ve boyutlarında fazla bir oynama olmaz. Genellikle boyları 25 cm ile 28 cm arasındadır. Kilo durumları da nadiren değişiklik gösterir. Genel itibariyle maksimum 5 kilo ağırlığındadırlar. 

Toy Poodle Kaç Yıl Yaşar?

Toy Poodle köpekler hakkında merak edilenlerden biri de yaşam süreleridir. Zeki, çevik ve sosyal bir köpek cinsi olan Toy Poodleler, bu enerjilerini en az 10 yıllık bir yaşamda gösterirler. Genel olarak da toy poodleler, 10 ila 18 yıl arasında bir ömür sürerler. Bununla beraber bazı genetik rahatsızlıklar ve kötü bakım neticesinde Toy Poodle köpeklerin de ömrünün azalabileceğini unutmamalısınız. 

Toy Poodle Köpekler Apartmanda Yaşar Mı?

Toy Poodle köpeklerin oldukça eğlenceli ve oyuncu bir köpek olduğundan söz ettik. Bu özelliğinden ötürü de toy poodle cinsi köpeklerin ev ortamına uyum sağlayabildiklerini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bununla beraber Toy Poodle köpekler zaman zaman aşırı havlama eğilimine de sahiptirler. Yalnız yaşayıp toy poodle köpek sahiplenmek istiyorsanız köpeğinize bakacak bir oyun arkadaşı bulmanızı öneririz. Zira enerjik ve sosyal Toy Poodle köpekler zaman zaman ayrılık kaygısı yaşayabilirler. 

Kaniş seven bir kadın

Toy Poodle Köpeklerin Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Toy poodle köpeklerin özel bir bakıma ihtiyaç duyduklarından bahsettik. Bu cins köpeklerin bakımında kürk yapısına önem göstermek gerekir. Kürk yapısının doğallığını muhafaza etmek adına ilk traştan altı hafta sonra yine traş yapmak lazımdır. Yine ayda en fazla iki kere banyo yaptırmalı ve diş-ağız bakımına önem göstermelisiniz. Köpeğinizin çeşitli diş eti hastalıklarına yakalanmasını önlemek için haftada 2 kere fırçalamayı da ihmal etmemelisiniz. Ayrıca tırnakların uzaması durumunda da tırnakları kesmeyi veya kestirmeyi unutmayınız. Genel olarak Toy Poodle köpeklerin özelliklerinden kaynaklı bakım ihtiyacı için haftalık ve aylık rutinlere dikkat etmek gerekecektir. 

Toy poodle köpeklerin beslenmesinde de dikkatli olmak önemlidir. Aşırı enerjik yapılarından dolayı bu tür köpekler yorulmaya ve acıkmaya da müsaitlerdir. Genel olarak toy poddle köpeklerin beslenmesinde yavruluk, gelişim ve yaşlılık çağları dikkate alınır. Yavruluk döneminde en az 4 ögünlük beslenme rutini yeterlidir. Altı aylık toy kanişlerin ise 3 ögün beslenmeleri gerekir. Yaşlanma çağındaki toy kanişler ise sorunları ve yaşlarından dolayı özel bakım ve beslenme rutinine ihtiyaç duyabilirler. Onlar da en az 2 ögün ile beslenebilirler. 

Sizinle poodle cinsleri arasındaki Toy poodle özellikleri, bakımı ve hakkında merak edilenleri derledik. Eğer hâlihazırda bir toy poodle köpeğiniz varsa veya sahiplenmek istiyorsanız gerekli aşı ve bakım hizmetleri için Ankara’nın en güvenilir veteriner kliniklerinden olan Vetrium hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz. 


Bu yazıyı paylaş: