Eyvah Kedim Su İçmiyor! Kediler Neden Su İçmez?

Kedi sahiplerinin merak ettiği sorulardan birisi de kediler neden su içmez oluyor. Biz de yazımızda kedi sahiplerini endişelendiren bu konuya açıklık getireceğiz. Hadi gelin neden bazı kediler su içmez bu soruya yanıt verirken merak edilenleri de cevaplandıralım. 

Kediler Neden Su İçmez?

Kedilerin su içmeme nedenleri, her kediye göre değişse de ana hatlarıyla bazı sebepleri öne çıkarabiliriz. Kedilerin su içmeme nedenlerinden biri, içme suyunun kalitesi ile ilgilidir. Bu durumda kediler, su içmeyi reddedebilir ve kalıcı bazı sorunlar geliştirebilirler. Kedilerin su içmeme sebepleri ise kimi durumlarda başka bir rahatsızlığın belirtisi olabilir. Genel olarak kedilerin su içmeme sebeplerini aşağıdan takip edebilirsiniz. 

İçme Suyunun Kalitesi

Kedilerin içecekleri suyun kirli ve kalitesiz olması, su içmeme nedenlerinden biridir. Ayrıca sürekli kedinizi sürekli musluk suyu vermeniz de doğru değildir. Doğru bir su içme tüketimi için kedi içtiğiniz suyu uygun miktarlarda su kabına boşaltabilirsiniz.

Sıcak Çarpması

Kedilerin su içmeme nedenlerinden biri de yaz aylarındaki sıcak çarpmasıdır. Böyle durumlarda kedinizi sıcak havalarda daha az dışarı çıkarmalı ve su vermeyi unutmamalısınız. Ayrıca sıcak çarpmasının diğer belirtilerine göz atarak ciddi bir sorun olması hâlinde veteriner hekimlere başvurabilirsiniz. Bir de merak edilen kedilere soğuk su verilir mi konusuna açıklık getirelim. Gerekli durumlarda kedilere soğuk su verilir. Özellikle sıcak yaz günlerinde güneş çarpmasını önlemek amacıyla su kabına buz ekleyebilirsiniz. Bununla beraber sürekli buzlu veya soğuk su vermeniz de doğru olmayacaktır. Buzlu suyu sıcak yaz aylarında vermeniz yeterli olacaktır. 

Beslenme ve Yaşam Tarzında Değişiklik

Kediler neden su içmez sorusunun bir diğer cevabı ise beslenme ve yaşam tarzındaki ana değişimlerdir. Yaş mamadan kuru mamaya geçmek veya su kabının yerini değiştirmek gibi sebepler de su tüketme alışkanlığını bozabilir.

Kan Kaybı ve Yüksek Ateş

Öte yandan daha ciddi sorunlar olan kan kaybı veya yüksek ateş gibi durumlar su içmeme ile beraber diğer sağlık sorunlarına da işaret olabilir. Böylesi durumlarda da önce gözlem daha sonra da veteriner hekimlere danışmak doğru olacaktır. 

Yaşlanma Durumu

Kediniz yaşlandığı zaman hareket kabiliyetinde olduğu gibi su tüketiminde de azalma olabilir. Su tüketimi ile ilgili bir sorun gözlemlediğiniz zaman veteriner hekimden görüş alarak beslenme rutininde ufak değişiklikler yapabilirsiniz. 

Kedilerin su içme ile beraber yeme rutini ile ilgili bilgilere de şu içeriğimizden ulaşabilirsiniz

su içen yavru kedi

Yavru Kedi Neden Su İçmez?

Zaman zaman yavru kedilerin de su içmediklerine rastlanılır. Bu durumun ana sebeplerinden biri, yavru kedilerin su kabı ile ilgili sorunlar olabilir. Değiştirilmeyen ve kirlenen su kapları, kedilerin su içmesini de zorlaştırabilir. Ayrıca ilk dört haftalık dönemde yavru kediler, anne sütü veya süt tozu ile beslenirler. Bundan dolayı dört haftalık süreçte su yerine süt ile beslenme rutini daha doğrudur. Yine yavru kediler genellikle 135 ml ölçüsünde su tüketirler. 

su içen siyah kedi

Kedi Suya Nasıl Alıştırılır?

Eğer kedinizde birtakım su içme sorunları tespit ettiyseniz veterinere gitmeden önce bazı önlemleri alarak bu sorunu çözebilirsiniz. Kedileri suya alıştırmak için öncelikle bazı değişiklikler yapmayı düşünebilirsiniz. Mesela su kabını değiştirmek, beslenme tarzında ciddi değişiklikler yapmamak, musluk suyu yerine içme suyuna alıştırmak, iştah kaybını önlemek ve en az 15 derecelik ısıdaki suyu kullanmak gibi uygulamalara geçebilirsiniz. 

Ayrıca kedinizin suyu az içtiği zamanlarda kuru mama yerine yaş mama da kullanabilirsiniz. Kedi yaş mamalarında %50’i geçen su oranı olduğundan su ihtiyacını yaş mamalar aracılığıyla karşılama yoluna gidebilirsiniz. Yine suyun 2 saatte bir değiştirilmesi ve temiz su kabına sahip olması da istenilen su tüketimini sağlayacaktır. Bir de kediler suya alıştırdıktan sonra kedi günde ne kadar su içer konusuna geçelim. 

Kedilerin günde ne kadar su tüketecekleri, kedi yetiştirilme tarzına ve rutinlere göre değişir. Genel olarak bir kedi ortalama 150 ml su tüketmelidir diyebiliriz. Yavru kediler ise 70 ml ile 135 ml arasında değişen bir miktarda su tüketirler. 

Bununla birlikte bazı kediler de çok fazla su içebilirler. Bu durumun nedenlerinden biri böbrek ya da karaciğer rahatsızlıkları olabilir. Böyle bir durumda mutlaka veteriner hekim ile görüşmeniz gerekir. Ayrıca kedinin fazla su içmesinin daha basit açıklamaları da vardır. 

Çok fazla sayıda susatan yiyecekler yemesi de kedilerin gün içinde su tüketimini artırır. Örneğin; salam, tuzlu ton balıklı-tavuklu mama gibi yiyecekler, kedilerin fazladan su içmelerine yol açabilir. Dengeli ve sağlıklı besinleri içeren bir kedi beslenme rutini ile kedinizin su tüketimini de kontrol altına alabilirsiniz. 

Kediler neden su içmez, kedilerin su içmesi için ne yapılmalı gibi soruları yanıtladık. Eğer kediniz ile ilgili merak edilenleri uzmanlarla paylaşmak isterseniz Vetrium uzman veteriner hekimleriyle görüşebilirsiniz. 


Bu yazıyı paylaş: