7 Adımda Kedi Tırnağı Nasıl Kesilir?

Kedi tırnağı nasıl kesilir sorusu, özellikle kedisinin tırnaklarını daha önce hiç kesmemiş olan kedi sahipleri için kritik önem taşıyan konulardan bir tanesi. Çünkü kedilerin pençeleri çok hassas olduğundan tırnaklarının kesilmesi de onlar için korkutucu bir eylem olarak görülüyor.

Eğer hem siz hem de minik dostunuz bu konu hakkında endişe duyuyorsa; onu tırnaklarını kolaylıkla kesebileceğiniz bir şekilde eğitmeniz mümkün. Böylece bu işlem sizin için de kediniz için de korkulu bir rüya olmaktan çıkacaktır.

Peki kedi tırnağı nasıl kesilir? Kedinizin tırnaklarını sorunsuz kesebilmek adına alabileceğiniz önlemler neler?

Çayyolu, Ümitköy veteriner ihtiyaçlarını karşılayan Vetrium Veteriner Kliniği olarak hazırladığımız içeriğimizde, kedi sahipleri tarafından en çok merak edilen konulardan biri olan kedi tırnağı nasıl kesilir sorusunu mercek altına alıyoruz. Bu konu hakkında merak ettikleriniz için yazımızı okumaya devam edebilir, bu önemli görevin başarıyla üstesinden gelebilirsiniz!

Kedi Tırnağı Nasıl Kesilir?

Kedilerde tırnak bakımı, kedinizin konforunu sağlama noktasında en önemli konulardan bir tanesi olarak öne çıkmaktadır. Çünkü kedinizin tırnakları uzadığında yürümesini zorlaştırarak ona rahatsızlık verebileceği gibi sizin de zarar görmenize neden olabilir. Bü yüzden de kedilerin tırnaklarının düzenli aralıklarla kesilmesi ve tırnak bakımının eksiksiz olarak yapılması gerekir.

Çoğu kedi sahibi, kedilerinin tırnaklarını keserken çok zorlandıklarını söylerler. Eğer siz de böyle düşünüyor ve çok sevdiğiniz patili dostunuzun tırnak bakımını yapma noktasında çaresiz ve yetersiz kaldığınızı düşünüyorsanız endişelenmenize gerek yok, çünkü şu anda doğru yerdesiniz!

Dilerseniz gelin, sözü daha fazla uzatmadan kedi tırnağı nasıl kesilir sorusunu detaylı olarak ele alalım ve bu konu hakkında merak ettiklerinize yanıt bulalım!

1. Tırnak Makası Edinin

tırnakları dışarı çıkmış kedi

Tahmin edebileceğiniz üzere kedilerin tırnakları, evcil hayvanlara özel tırnak makasları ile kesilmektedir. Bu doğrultuda siz de eğer evinizde yoksa, kedinizin tırnaklarını kesmeden önce bu işleme uygun bir tırnak makası edinmelisiniz.

Kedilere özel olarak tasarlanan tırnak makasları belli başlı farklılıklar gösterse de temel olarak hepsi aynı fonksiyona sahiptir. Gerçek makas şeklindeki tırnak makaslarının formu, tırnak kesme işlemi için daha uygundur.

Bu tırnak makaslarını evcil hayvanların ihtiyaçlarını karşılayan petshoplardan ya da veteriner hekiminizden temin etmeniz mümkün. Bunun yanı sıra kedinizin tırnaklarını keserken karşılayabileceğiniz olumsuz durumlara karşı yakınınızda batikon ve pamuk da bulundurmanızı tavsiye ederiz.

2. Uygun Ortamı Hazırlayın

Yavru kediler için tırnak kesme işlemine alışmak yetişkin kedilere göre çok daha kolaydır. Bu bağlamda siz de kedinizi henüz erken dönemde buna alıştırırsanız ilerleyen süreçte bu işlemi sorunsuz halledebilirsiniz.

Eğer kediniz tırnaklarının kesilmesine alışkın değil ise bu iş için doğru zamanı beklemeniz ve uygun ortamı yaratmanız gerekiyor. Örnek verecek olursak kedinizi tırnak makası ile tanıştırmadan hem kedinizin sakin hem de seçtiğiniz yerin sessiz olması önemli. Aksi takdirde kedinin dikkati dağılabilir ve başarısız bir sonuç elde edebilirsiniz.

3. Kedinizi Tırnak Kesme İşlemine Hazırlayın

kedi tırnağı nasıl kesilir konusuna dair araştırma yaptıktan sonra kedisinin tırnaklarını kesmek için patisini tutan kadın

Kedi tırnağı nasıl kesilir konusunda şimdi kedinizin minik patileri ile ilgilenme vakti! Kedinizin sakin olduğu bir zaman dilimini yakaladıktan sonra patisine nazikçe masaj yapabilirsiniz. Eğer kediniz bu sırada patisini çektiyse daha fazla ısrarcı olmayın ve daha uygun bir vakit arayın.

Fakat rahatsız olmadıysa patisinin ortasına hafifçe bastırın. Böylece tırnakları dışarı çıkacaktır. Sonrasında kedinize ödül olarak en sevdiği mamayı verebilirsiniz. Aynı işlemi birkaç gün boyunca tekrar ederek kedinizi bu duruma alıştırabilirsiniz.

Öte yandan mama yedikten sonra ve uyumadan hemen önce kediler epey sakin olurlar. Tırnak kesme işlemi için de bu anları yakalamaya çalışabilirsiniz.

4. Kedinizi Rahatlatın

Daha önce de söz ettiğimiz gibi kedilerin tırnaklarının kesilmesinden hoşlanmamalarının en önemli nedenlerinden bir tanesi de tırnak makasından korkmalarıdır. Bu nedenle henüz tırnaklarını kesmeye başlamadan önce onlara tırnak makasının korktukları gibi bir alet olmadığını öğretmek işinizi önemli ölçüde kolaylaştırabilir. Peki kedinizi tırnak makası ile nasıl tanıştırmalısınız?

Eğer kediniz tırnak makasını gördüğünde tırnaklarının kesilmesini direkt olarak kabullenecek zannediyorsanız yanıldığınızı belirtelim çünkü bu henüz bir başlangıç. Tırnak makasının zararlı olmadığını anlatabilmek adına makas kapalı haldeyken koklamasına ve dokunmasına izin verebilirsiniz.

Öte yandan kediniz tırnak kesme işlemi için hazır durumdayken onun önünde tırnak makasının içerisine aldığınız bir çubuk makarna ya da başka bir objeyi kesebilirsiniz. Böylece kediniz hem tırnak makasından sesi duymaya alışacak hem de bu işin zannettiği kadar korkunç olmadığını anlayacaktır.

Elbette tırnak kesme işleminde her kedi için doğru zaman farklılık gösterebilir. Örneğin bazı kediler yapılan bu denemelerin ardından tırnaklarını kestirmeyi kabul etse de bazıları için bir süre daha çabalamak gerekebilir. Bu yüzden öncelikle acele etmemeniz ve kedinizin hazır olduğundan emin olmanız gerekiyor!

5. Kedinizin Tırnaklarını Kesmeye Başlayın

kedilere özel tırnak makası ile kedisinin tırnaklarını kesen bir evcil hayvan sahibi

Kedi tırnağı nasıl kesilir konusunda sıra geldi en önemli aşamaya… Kedinizin tırnaklarını kestirmeye hazır olduğunu düşünüyorsanız öncelikle ilk aşamada yaptığınız gibi bir patisini elinize alarak sevmeye başlayabilirsiniz.

Kediniz patisini çekmeyip size izin veriyorsa bu kendisini hazır hissettiğinin bir göstergesidir. O halde şimdi keseceğiniz tırnağı seçerek dışarı çıkması için patilerin sağına soluna ve ortasına hafifçe dokunmanız dokunabilirsiniz.

Tırnak dışarı çıktıktan sonra tırnak köküne zarar vermeden ucundan minicik bir parçayı kesebilirsiniz. Kedilerin tırnakları uzun görünse de aslında büyük bir bölümünü tırnak kökü oluşturmaktadır. Tırnak kökü olarak ifade edilen bu alan pembe renktedir, hata yapmamak adına tırnakları kesinlikle bu bölümün bitiminden itibaren kesmemeli, yalnızca beyaz olan kısmı kesmelisiniz.

6. Israrcı Olmayın

Eğer ilk tırnağı kestikten sonra kediniz sinirlenmeye başladıysa daha fazla üzerine gitmek yerine uygun olan bir başka zaman dilimini beklemek en doğru hareket olacaktır. Genellikle ilk kez denemeye kalktığınızda kediler aynı anda sadece bir ya da iki tırnağı kesmenize izin verirler.

Bu yüzden endişelenmenize ya da korkmanıza gerek yok. Birkaç gün sonra aynı adımları tekrarlayarak ve bu işi geniş bir zamana yayarak kalan tırnakları da kesmeyi deneyebilirsiniz.

7. Kedinizi Ödüllendirin

koltuğun üzerinde duran bir kedi patisi

Kediler bir duruma alışmak ve motive olmak için ödüllendirilmeye ihtiyaç duyarlar. Yani kedinize bir konuda ilerleme göstermesi adına ödül sunduğunuzda çok daha kısa bir süre içerisinde olumlu yönde değişim gösterebilirler.

Bu yüzden siz de kediniz tırnaklarını kesmenize izin verdiğinde ona bir ödül maması vererek bir sonraki denemeniz için ona gereken motivasyonu sağlayabilirsiniz.

Kedilerin sevdiği ve onlara fayda sağlayan pek çok farklı gıda bulunuyor. Bu konu hakkında detaylı bilgiyi Kediler Ne Yer? Kedilerin Yiyebileceği 9 Besin başlıklı yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Kedilerin Tırnakları Ne Sıklıkla Kesilir?

Kedilerin tırnağının nasıl kesileceği kadar önemli olan bir başka konu da ne sıklıkla kesilmesi gerektiği. Her kedi için tırnaklarının uzama süresi farklılık gösterebilir. Bazılarınınki çok kısa bir süre içerisinde uzarken bazı kediler için bu süreç daha uzun olabilir.

Yine de kedinizin tırnaklarını ayda ortalama iki kez kestiğinizde tırnaklarının aşırı uzamasının önüne geçmiş olursunuz.

Tırnak kesme işlemi yavru kedilerde 1 ya da 1.5 aylıkken başlaması ve ömür boyu sürdürülmesi gereken önemli bir konudur. Yaşlı kedilerin tırnak yapıları yavrulara ve daha küçük yaştaki kedilere göre daha sert olacağından zorlanmamak adına haftada bir tırnak kontrolü yapabilir ve uzayan tırnakları kesebilirsiniz.

Aslında kedilerin pek çoğu tırnaklarını mobilya, koltuk, halı gibi eşyaları tırmalayarak törpüleyebilmektedirler. Eğer eşyalarınızın bu şekilde zarar görmesini istemiyorsanız minik dostunuz için bir tırmalama tahtası satın alabilirsiniz. Fakat bu yöntem kedinizin tırnaklarına zarar vererek kırılmalarına neden olabileceğini ve hayat kalitelerini düşürebileceğini de belirtelim.

Bunun yerine düzenli olarak yaptığınız tırnak kontrolleri ve tırnak bakımı ile onlara konforlu bir yaşam sunabilirsiniz.

kırçıllı bir kedinin tüylerini kesen mor önlüklü veteriner hekim

Sizler için kedi tırnağı nasıl kesilir sorusunu yanıtladık ve kedinizin tırnaklarını çok daha kolay kesmeniz için size yardımcı olabileceğini düşündüğümüz ipuçlarını sıraladık. Yazımızda bahsettiğimiz önerileri uygulayarak kedinizin tırnaklarını sorunsuz bir şekilde kesebilirsiniz.

Fakat öte yandan ilk denemenizde stresli olabilir, tırnağı çok derinden keserek kedinizin canını yakabilirsiniz. Bunu önlemek adına pet kuaför hizmeti sunan uzman bir veteriner kliniğine giderek tüy bakımı ve tırnak bakımı gibi konularda destek alabilirsiniz.

Elbette bu doğrultuda Vetrium Veteriner Kliniği’nin uzman veteriner kadrosuna güvenerek kedinizi uzayan tırnaklarından kurtarabilir ve rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz.

Son olarak evcil hayvan bakımı konusundaki uzmanlığımız ile sizler için hazırlamış olduğumuz diğer içerikler için blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bu yazıyı paylaş: