Köpeklerde Distemper (Gençlik Hastalığı) Belirtileri ve Tedavisi

Vetrium Veteriner Kliniği uzman veteriner hekimlerinden Serkan Güngör’ün yukarıdaki videoda köpek sahiplerinin zihinlerini en çok meşgul eden konulardan biri olan köpeklerde gençlik hastalığı nedir sorusuna verdiği yanıtta belirttiği gibi distemper hastalığı ya da diğer adıyla köpek gençlik hastalığı bulaşıcı köpek hastalığıdır. Ancak bu hastalığın sadece köpek, kurt, tilki gibi hayvanlarda görülebileceğini de hemen belirtelim.

Sinir, solunum ve sindirim sistemlerini etkileyen CDV (Canine Distemper Virus) adlı bir virüs nedeniyle oluşan bu hastalığın belirtilerini yüksek ateş, burun akıntısı, sindirim sorunları, akciğer iltihabı ile özetleyebilmek mümkün. Hastalığın tedavisi zamanında yapılmadığı takdirde ölümle sonuçlanabileceğini uyarısını da eklemiş olalım. Distemper virüsü, morbillivirüs ailesine aittir. Dolayısıyla distemper virüsünün kızamık virüsü ile oldukça benzer özellikler taşıdığı iddia edilebilir. Köpeklerde görülen bu hastalığın önlenmesinde etkili olan aşılar, hastalıktan dolayı ölüm oranlarını büyük ölçüde düşürmektedir.

Distemper hastalığı yaygın olarak 3-6 aylık yavru köpeklerde gözlemlenmektedir ve yavruların distemper hastalığından ölme riski, bağışıklık sisteminin bünyeyi henüz yeteri kadar savunamamasından dolayı yetişkin köpeklere göre daha yüksektir. Öte yandan aşıları tam olmayan yetişkin köpeklerin de distemper hastalığına yakalanma olasılığı bulunmaktadır. Bu nedenle bir köpek sahiplendikten sonra en kısa sürede aşılarını yaptırmanın hayati bir öneme sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Distemper Hastalığı Nasıl Bulaşır?

açık havada beraber top oynayan üç köpek

CDV virüsü, hastalıklı köpeğin idrarı ve dışkısı yoluyla diğer köpek türlerine bulaşabilir. Ancak hastalık solunum yoluyla da bulaşabilmektedir. Yani CDV partiküllerinin bulunduğu havayı soluyan köpeklerin bu hastalığa yakalanma olasılığı ne yazık ki çok yüksektir. Diğer yandan hastalığı atlatma sürecindeki köpekler de bu hastalığı diğer köpeklere bulaştırabilirler.

Diğer yandan tamamen tedavi olan, virüsü bünyesinden atan köpeğin gençlik hastalığını diğer köpeklere bulaştırma riski ortadan kalkar. Pek çok dezenfektan, bu virüsün yayılmasını önlemek için kullanılmaktadır. Dolayısıyla hasta köpeğin gezdiği ve uyuduğu yerleri düzenli olarak temizlemek, hastalığın yayılmasını önlemek için etkili bir yol olacaktır. Hangi Köpekler, Köpeklerde Gençlik Hastalığı Karşısında Risk Altında?

Köpeklerde gençlik hastalığı, nadir görülen bir rahatsızlık olduğu için tüm köpekler bu hastalığa karşı risk altında değildir.

İşinde uzman bir veteriner hekiminiz varsa, Hasta köpeklerle köpeğinizi temasa sokmuyorsanız, Yavru bir köpeğiniz varsa ve aşılarını yaptırdıysanız, Köpeğiniz günlük ortamında rakun, tilki, kürt, çakal, kokarca, dağ gelinciği ve vizon gibi vahşi hayvanlarla temas etmiyorsa hastalık oldukça düşüktür.

Distemper Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Veterinerin kucağında uyuyan beyaz yavru köpek

Distemper hastalığı veya yaygın olarak bilinen adıyla gençlik hastalığı belirtilerine içeriğimizin giriş kısmında ufak bir giriş yapmıştık. Ancak bu konuyu biraz daha derinleştirmekte fayda var. Distemper hastalığının ilk belirtisi yüksek ateş şeklindedir. Daha sonra burun akıntısı, iştah kaybı ve hafif göz akıntısı söz konusu olur. Virüsün türü ve köpeğin genel sağlık durumuna bağlı olarak ishal, yüksek ateş, kusma, akyuvar (beyaz kan hücresi) sayısında azalma, patilerde sertleşme gibi semptomlar da gözlemlenebilir.

İkinci bir enfeksiyon ise bu semptomları daha belirgin kılar. Köpeğin beyin ve omuriliğinde yanma meydana gelir. Hastalığın fizyolojik semptomlarına kas koordinasyon bozukluğu, motor veya mental becerilerin kötüleşmesi, acı eşiğinin düşmesi, sürekli kas seğirmesi gibi nörolojik sorunlar da eklendiğinde distemper ölümle sonuçlanabilir. Bunlara ek olarak köpeğin sürekli sakız çiğner gibi bir hareket içinde olması da köpeğin felç geçirdiğine dair bir işaret olabilir.

Köpeğinizin göz sağlığı ilgili bilgi sahibi olmak için Köpeklerde Göz Hastalıkları, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Distemper Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

muayene için veteriner kontrolünde olan köpek

Distemper hastalığını teşhis etmek ne yazık ki çok kolay değildir. Distemper için yapılan testlerde başka hastalıkların semptomları da görülebilmektedir. Ancak gençlik hastalığını doğruluk oranıyla teşhis edebilmek için beyin omuriliği sıvısı incelenebilir. Veteriner hekimler distemper hastalığının varlığını anlamak için genelde semptomlara bakar, rutin testler uygular ve köpeğin sağlık durumu ile aşı geçmişini inceler. Ayrıca biyokimyasal testler, dışkı ve idrar testleri de köpeğin distemper hastalığına sahip olup olmadığını gösterebilir.

Öte yandan maalesef henüz distemper hastalığını direkt olarak tedavi eden bir ilaç ya da aşı bulunmamaktadır. En iyi tedavi yöntemi, görülen semptomları ortadan kaldırmak için gerekli müdahaleleri yapmak ve beyaz kan hücrelerinde oluşması muhtemel yeni enfeksiyonları önlemektir. Tüm bu bilgiler doğrultusunda gençlik hastalığı için en etkili tedavinin aslında hastalığın oluşumunu önlemeyi mümkün kılan aşıların geciktirilmeden tamamlanması olduğunu söyleyebiliriz.

Köpek Gençlik Hastalığı Aşısı

Köpeğinizi distemper hastalığına karşı korumak için en yakın veteriner hekime gidip aşı yaptırmanız yeterli olacaktır. Distemper aşısı genelde parvovirüs, parainfluenza, adenovirüs, coronavirüs gibi aşılarla birlikte yapılır. Yavru köpeklerin 6-8 haftadan sonra başlamak kaydıyla 4 aylık olana kadar her 4 haftada bir aşı olması gerektiği detayını da belirtmeden geçmeyelim.

Yavru köpek bakımı hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak için Yavru Köpek Ne Yer? başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.

Hastalıklardan korunmak için yapılan aşının şırıngasını tutan bir el ve arka planda duran siyah bir köpek

Sonraki aşı bir yıl sonra, devam eden süreçte de her 2 yılda bir aşı yapılmalıdır. Bu noktada veteriner hekimlerin aşı kararı vermek için kan testine daha çok yöneldiğini görmekteyiz. Dolayısıyla aşı yapmadan önce veterinerinizin köpeğin mevcut durumunu ve kan değerlerini görmesi köpeğinizin sağlığı açısından faydalı olacaktır. Çünkü gençlik hastalığına yakalanan bir köpeğin aynı anda başka rahatsızlıkları da söz konusu olabilir.

Hem klasik hem de rekombinant formatta olmak üzere iki çeşit aşıdan söz edilebilir. Klasik aşıda hastalık semptomlarına neden olmayan distemper virüsü hedef alınır. Rekombinant aşıda ise görünüşte zararlı olmayan ancak distemper hastalığı taşıyan virüsü ortadan kaldırmak hedeflenir.

Aşı ve tedavinin başarısında köpeğin genel bağışıklık gücü de büyük rol oynamaktadır. Ayrıca distemper hastalığını atlatan köpeklerin 2-3 ay daha vücutlarında virüsü taşıyabileceklerini söylememiz gerekiyor. Bu nedenle evinizde birden fazla köpek varsa, gençlik hastalığına yakalanan köpeğinizi hastalığı atlattıktan sonra 3 ay daha diğer köpeklerinizle aynı ortama dahil etmemenizi tavsiye ederiz.

Tüm bunların yanı sıra köpeğinizin aşıları, gençlik hastalığı tedavileri ve genel kontrolleri için her zaman alanında uzman ve deneyimli bir veteriner hekim ile görüşmeniz, köpeğinizin hayat kalitesi açısından kritik bir öneme sahiptir. Buradan yola çıkıldığında köpeğinizin ve elbette sizin mutluluğunuz için tercih edeceğiniz veteriner hekimler konusunda özenli hareket etmeniz gerektiği sonucuna rahatlıkla ulaşabiliriz.

Ümitköy veteriner ihtiyaçlarınız için Vetrium Veteriner Kliniği’nin uzman ekibi köpeğinizle ilgili tüm kontrol, ön müdahale, teşhis, tedavi aşamalarında en büyük destekçiniz olmaya hazır.

Bu yazıyı paylaş: